Op skool, daarna, en sommer tot nou die anderdag nog, kon my
ma my altyd vreeslik verleë kry as sy allerhande los geselsies met wildvreemdelinge
aangeknoop het.
Iewers in Januarie ’84 sit ek regs van haar in die PUK se
ouditorium. Die volgende oomblik sink ek weg in die stoel (berge val op my,
heuwels bedek my, die aarde sluk my in) toe sy met die tannie links van haar
aan het gesels gaan. Toe moet ek drie stoele links van my oor 'n afstand
oogkontak maak met 'n ander ewe verleë dogter – ons het glo dieselfde een of
ander vak saam.
Die tannie op die stoel langs my ma het haar vooruitgegaan;
ek en die ongemaklike gesiggie twee stoele verder het die beste van vriende
geword, en is dit 27 jaar later steeds...
Maar, nee, ek knoop uit die aard van my inkennige en
ongeskikte aard en natuur nie sommer graag geselsies met wildvreemdelinge aan
nie.
Behalwe nou in die Spar of Pick & Pay, staan ek tussen
die kosrakke en weet ek nie waar die kant toe nie, dan steek ek my
kwansuise skaamheid vinnig in my sak en
klop enige een met die grootste vrymoedigheid op die skouer.
Soos verlede week weer:
Annieka had lus vir tamatieroomsop, maar ek het dit in my
ganske lewe nog nooit gemaak nie. Die eerste resepteboek wat ek oopslaan vra
vir skaapbene én gewone sopbene en ek besef 'n tamatiesop is nié
iets wat ek die betrokke aand vinnig aanmekaar gaan slaan nie.
Ek is eintlik vanuit die staanspoor negatief want ek weet ek
gaan nergens 'n die ganske Gauteng 'n enkele ryp tamatie te koop kan kry nie,
wat nog te sê
enige iets tussen 500 g en 1 kg. Tamaties, ja, baie, 'n hele paar honderd morg
se ZCC grasgroen hopeloos te vroeg geplukte tamaties binne 10 km radius van my
huis; maar rooiryp, vet uitgeswelde blink, plomp tamaties, sommer nog so aan
die rank en stingel soos dit eintlik hoort – beslis nie.
Nietemin sit ek maar af Spar toe om te kyk wat ek kan
uitrig.
Jare gelede, toe ek nog op laerskool was, het jy 'n geblikte
tamatieroomsop gekry wat 'n mens met vrymoedigheid kon gebruik. Die naam het ek
nou vergeet; ek verbeel my dit was van Royco toe hulle nog met vloeistof in
plaas van poeiers gewerk het, of Oxo of Knorr. My ma het gereeld die heerlikste
rooi hoender met hierdie blikkies roomsop gemaak, maar toe gaan dit van die
mark af. Die ander roomsoppe op die mark was nie dieselfde nie, die rooi
hoender nooit weer dieselfde nie, en iewers teen standerd 4 of 5 het sy net
opgehou op dit te maak. (Ek, my broer en sy vrou smag vandag nog na Judy se
rooi hoender uit die jare sewentig, maar verniet.)
So my hand aan 'n blikkie roomsop slaan, sal ek ook nie.
Maar Annieka dreig my af met 'n sakkie Royco –poeiersop wat
jy sommer so met kookwater in 'n koppie aanmaak. Oor my dooie liggaam.
Ons plaaslike Spar het toe, soos verwag, tussen die honderde
sakkies, nie 'n enkele ryp tamatie in 'n enkele van daardie sakkies nie.
Maar, glo dit of te not
– in Woolworths-styl, 'n plastiekhouer klaar bereide tamatieroomsop!
Natuurlik oorweeg ek dit nie, allermins nie teen 'n prys
waarmee ek 'n hele weermag vir dieselfde bedrag voed nie.
Nietemin draai ek die etiket na die fynskrif om te lees wat alles
daarin is en sit af om daarvan in my mandjie te kry.
Toe ek terugkom om te bevestig dat ek alles het, tref ek 'n ander
tannie voor die soppe aan.
Ek, op my beurt, het nou wel die bestanddele, maar hoogstens
'n vermoede oor die metode, en hierdie tannie lyk soos 'n kosmakertjie van
formaat.
Maar hoeveel vrouens, wat die vooraf bereide soppe in 'n winkel
se yskas uitkyk, is nou die tipe voorslagvrou wat hul eie tamatieroomsop berei!
Nietemin waag ek dit:
“Het jy al jou eie tamatieroomsop gemaak?”
En ek het die boerpot geslaan – sy begin dadelik gesels en
deel sommer twee reseppe.
Ek gesels saam en toe wys sy my die blomkool, waarvan sy die
betrokke aand 'n sop aanmekaar gaan slaan, in haar mandjie.
En dis met hierdie blomkoolsopresep ook in my kop, dat ek
daar weg is.
En dit is wat ons gisteraand geëet het – 'n onbekende in Spar
se blomkoolroomsop.
Ook daar waarby ek wil uitkom.
Dit kom neer op 'n blomkooltjie, hoenderekstrak en water, en
'n halwe blokkie blou skimmelkaas. Sout en peper.
Nee, oortuig sy my, beslis nie nodig vir melk nie.
Toe maak ek dit gisteraand.
Ek gebruik selfs die laaste van Ina Paarman se
vloeistof-hoenderekstrak.
En dis heerlik. Heerlik geurig.
Maar soos ek vir Annieka sê: “Die sop is lekker, maar dit
sou heerlik wees met melk en 'n kannetjie room. Dis al.”
En dis al wat ontbreek. Room en melk.
Maar oor die room en melk ontbreek, is juis die enigste rede
waarom ek die sop gemaak het.
En vandaar ook al die om- en afdraaipaaie wat ek tot hier
geloop het.
Een maal 'n jaar, dan maak ek my arm oop vir die vrou en as
sy gelukkig is, kry sy met die eerste steek 'n aar.
Maar nog nooit, in hoeveel jaar nou al, is ek 'n paar dae
later teruggebel nie.
Dis nou tot hierdie jaar, verlede week: “Meneer Moolman, dis Suster van Staden hier
by doktor Gothe se kamers. Hy het jou bloedtoetse se resultate gekry en wil jou
graag sien.”
So op pad terug van hierdie man, dat ek stop vir die waterige
blomkoolroomsop.
Op pad uit sê hy mos vir my dat ek, wanneer ek daar
verby gaan, by die susters se stasie moet vra vir die cholesterol-eetplan.
Hy het 'n pilletjie voorgeskryf, maar ek weet ek kan baie
help met anders eet: biltong kan wat my betref 'n repie vleis aanhê
as dit moet, maar eintlik is dit opsioneel; enige iets smaak beter in room en
met room, room kan enige water of melk in bykans enige resep met groot sukses
vervang; brood saam met botter is nie te onaardig nie, solank die sny brood net
nie te dik is nie, want dan oorheers dit die smaak.
Die suster vertel toe ook van knoffel, aalwynsap,
vlassaadolie en nog iets wat haar pa se telling laag hou.
Ek sal nog sien – ek verwerk nog die inligting.
Die suiker is ook bo die perk en ek moet vir 'n opvolgtoets
gaan – een van daai waarvoor jy vooraf 'n afspraak moet maak omdat hulle jou
suikerstroop voer.
Een van die dae sal die man seker allerhande plastiek
handskoentjies ook wil aantrek op my jaarlikse roetine-ondersoek!
Was Klaradyn klaar met skool en ek nie meer lief vir Annieka
nie, het ek die nuus straks gevier met 'n vetterige biltong van my gunsteling
biltongverskaffer, afgerond met die Skotse roompoeding, die Boere-weergawe wat
wegtrek met 'n liter room, en dan is hy nog nie uit die oond uit en aangeklam
met vla en room nie!
Maar nou is die kind in graad 1 en ek nog lief vir my
wederhelf.
Ek sal maar kyk of ek dit so kan kry dat ek hul siele vir nog
'n hele paar jaar kan versondig.
Lekker, in besonder lekker op die tong, lyk my gaan dit beslis
nie wees nie.
No comments:
Post a Comment