Dis heerlike winter...
...die herfs is verby, weer nodig die kombuis vir jou en vir my.
Ja, dis met 'n hola-drioa, hola-drio in die hart dat ek die dae aanpak.
Kosmaak is nooit so lekker soos in die winter nie, en dit sal my nie verbaas as
navorsing eersdaags bevind dat kos in die winter ook sommer 'n hele paar strate
vorentoe proe nie.
‘n Vriendin by die werk vra gister na ‘n beesstertsop-resep, en ek weet daar
is iewers op die rekenaar een – ek het sewe jaar gelede baie goeie vriende
oorgehad vir sop en moes die volgende dag ‘n spul lekker wintersoppe se resepte
vir hulle per e-pos aanstuur.
Die beesstert-een sou beslis een van hulle gewees het.
Ek het die resep straks voorheen geblog,
ook, so ek moet net in die rekenaar se binnewerkinge gaan rondkrap en soek na sop en os- of beesstert
Ek spoor hom toe ook op onder die opskrif soos hier onder:
Beesstersop van Hans en Annieka se daknatmaak.
Ook al agt jaar gelede. Ons het 1 Julie
ingetrek en dit maak sin dat ons gesellig rondom borde vol sop die eerste groot
kuier sou geniet het.
Maar maak ek beesstertsop, dink ek nie aan die
huis se daknatmaak nie; ek dink aan einste pal
vir wie ek die resepte aangestuur het.
Jare gelede, toe Duiwelskloof nog Duiwelskloof
was, ek dink nie eers sy oudste dogter wat nou al in matriek is, was al gebore
nie, ry ons teen so ‘n bult af Duiwelskloof se kant en na sy heimat toe. Terwyl
ons so verby nedersettings, statte, gehuggies, bokke, beeste en oorbeweide vee-
landbougrond ry vertel, vertel hy van die beessterte wat so goedkoop is in daai
omgewing - omdat die Modjadji en haar mense nie sommer beesstert eet nie. Die
hele geweste daar het trouens ampers 'n oorskot beessterte en dis relatief
goedkoop bekombaar.
Ek kry dan ook sinies giggel as ek dink aan die
twee kere wat ek al raakgelees het van hoeke inexpensive kos van beessert gemaak word. Want ek weet wat ek vir
die beessterte waarmee ek op die oomblik werk, betaal het.
Ons betaal deur onse nekke vir lekker
beesstert!
Ek maak nie gereeld beesstertsop nie – daar is
vir my min geregte so lekker soos beesstert en as ek die dag beesstert het, dan
berei ek dit as vleiskos vir ‘n hoofmaaltyd.
Maar partykeer gaan ek oorboord, of kry ek ‘n
boks sterte te koop, dan maak ek graag hierdie resep.
Benodigdhede
1 — 2 kg beesstert – dis so twee of drie heel sterte (gewas en in water
geweek). Natuurlik altyd eerder 2 kg of 3 sterte, as dit van my afhang.
so 750 g (gerookte of vars) varkskenkel
Die beste slaghuis hier by ons is die Duitse slaghuis ‘n hele ent van ons
af, maar beslis die moeite werd om so ver agter hulle sterte aan te ry – geen
vet nie, en net groot stukke/litte, met dan die baie vleis. Bloody duur, maar kosteffektief. En oor
ek daar is, hulle Duits is en weet van, vra ek dan dat hulle sommer vir my ‘n
eisbein in twee of drie stukke saag vir die vark.
4 liter water
sout
2 — 4 uie
1 bouquet garni (Woolies verkoop deesdae oulikes, maar dis eintlik maar net
‘n bossie verskillende kruie in ‘n neteldoek of moeselien toegedraai.)
1 kop seldery – ek hou nie van seldery nie en verminder dit in enige resep
met meer as die helfte, maar hier kan jy maar met vrymoedigheid die hele kop
gebruik.
2 vet rape (turnips vir die
winkelier)
4 wortels
6 — 8 kruienaeltjies
½ t peperkorrels
rooipeper
meel om te verdik
As daar ‘n prei in die yskas is, toevallig ook ‘n tamatie of wat, wat na die naweek sal moet komposhoop toe, dan kan jy dit met vrymoedigheid ook in die gereedheidshouding plaas.
As daar ‘n prei in die yskas is, toevallig ook ‘n tamatie of wat, wat na die naweek sal moet komposhoop toe, dan kan jy dit met vrymoedigheid ook in die gereedheidshouding plaas.
Metode
vleis en water in pot (jy kan die vleis eers lekker bruin braai ook voor jy
dit kook — dit veroorsaak ‘n kleurverskil en ook ‘n geurverskil, maar los maar
die braai as die tyd min is)
skep die skuim af wat opkom (dit hou nie te lank aan nie en ‘n teesif werk
lekker)
sodra daar nie meer skuim opkom nie, gooi jy al die ander bestanddele
behalwe die rooipeper in (jy kan die uie, rape en wortels ook eers lekker bruin
braai, maar soos met die bruingebraaide sterte dateer dit uit die dae van
koolstowe met 3 kombuis-, 3 opwas-, 1 kinder- en 4 huis-vrouens en dergelike
-bediendes… maar braai maar geduldig, jy sal nie spyt wees nie en jou ook nie
net verbeel dit proe anders nie – dit doen!)
kook tot sag (3 — 5 ure, maar die stoompot werk amper net so goed as jy
klaar die skuim afgeskep het)
En as jy tyd het, val weg in die slow-cooker of prutpot en gaan slaap tot more oggend.
as dit sag is, uit met die vleis en bene
as daar baie vet bo dryf, moet jy nou weg daarmee (omdat ek by die Duitsers
koop, het ek nog nooit hiermee gesukkel nie, maar jy moet maar afskep, selfs
afkoel as dit moet en dan ontslae raak van dit wat stol – ek het een keer, net
om te kyk of dit regtig werk, met ysblokkies in ‘n vadoek die vet gestol en
afgekry)
aftreksel dan deur ‘n vergiettes om van die groente en goed ontslae te raak
(ek het die groente en goed al bygegooi, maar dis nie lekker nie, ek het dit al
verpulp en bygeroer, maar dis ook nie lekker nie, gooi dit weg, dis nie vermors
nie, dit het dit se doel gedien – dit het jou kos heerlik gegeur)
ontbeende vleis terug by aftreksel (jy kan vir fancy-geit ‘n paar klein beentjies met die vleis nog aan in die sop
hou)
verdik met meel en geur met sout en rooipeper
speel met speserye en selfs wyn as jy wil, sjerrie, port...
Ek dink nie dit sit enige Afrikaner se broek of hart om die vleis nie terug
te gooi nie. Maar daar is resepte wat heeltemal wegdoen met die vleis as jy dit
eers 100% van die bene afgekook het. Die aftreksel, wat nou ‘n lieflike dik
jellie word as dit afkoel, kan met wyn en kruie na smaak gegeur word en dan
bedien word.
Maar ek het dit nie in my nie. Jammer.
Saam met hierdie beesstertsop het ek en Annieka ook Esti se Duitse
Frankfurtersop voorgesit toe ons dak natgemaak het. Dis nie ‘n resep wat tot ‘n
mens spreek as jy hom lees nie, maar boetie! maak hom nou, en proe hom op die
tong, dan praat ons weer.
Hierdie resep het ek seker vir 10 jaar gemaak vanaf ‘n troukaartjie waarop
die datum van dioe huweliksbevestiging as 13 April 1996 aangegee word. Ek het
die resep sedert ’91 gehad, maar toe verloor. Vriendin Esti is toe Kaap toe en
dit was ‘n gesukkel om haar nommer in die hande te kry, maar ek het, en ook die
resep.
Toe ek een van Nataniƫl se Kaalkop-kookboeke met die plek vir jou eie resepte kry,
het ek hom darem oorgedra. Maar ook nie oorgedra nie, terwille van die
outentieke het ek die troukaartjie net so ingeplak.
Duitse worssop
(van Esti agterop Deon Loretan se troukaartjie van 13 April 1996)
Benodigdhede
Aanvanklik
60 g botter
1 gekapte ui
1 teelepel kerriepoeier
sout en peper
60 g koekmeel
Bietjie later
1 liter hoenderaftreksel
4 ertappels in blokkies gesny
Nog later
1 kg gemengde groente (vars is heerlik maar ‘n bevrore pak werk net so goed
— vat net die country style i.p.v.
die blokkies, dan lyk dit minstens outentiek)
1 bouquet garni (of mixed herbs en pietersielie as jy nie Woolies se fancy
bouquet garni’s het nie)
Op die ou
einde
500 g frankfurters (ek koop by die Duitse -slaghuis — 500 g verskillende worsies as ek wil uithang)
100 ml room (en as ek nie nog room elders gebruik nie, gooi ek sommer die
hele kannetjie in)
25 ml sjerrie (na gedagte werk net so goed)
Metode
Aanvanklik
smelt die 60 g botter
meng die ui, kerriepoeier, sout, peper en koekmeel by
kook/braai/roer vir so 2 minute
Bietjie later
gooi die hoenderaftreksel en ertappelblokkies by
kook vir vyf minute (na gelang van die grootte van jou ertappelblokkies)
Nog later
in met die gemengde groente en bouquet garni
kook tot sag
Op die ou
einde
uit met bouquet garni
in met gesnyde frankfurters en room
in met sjerrie as frankfurters deurwarm is
Gooi nog vloeistof/aftreksel by as dit te dik lyk. Partrykeer gooi ek by,
ander kere nie.
Ja-nee-wat, ek is sommer opnuut bly die koue is uiteindelik met ons – selfs
net by die deurlees van hierdie resepte en die lekker herinneringe wat dit
oproep.
No comments:
Post a Comment