Pages

10.3.12

Afsaal Uitspan



 




Dan sal daar na die oopgooi van my wortels in die foto’s hier bo, seker, ten spyte van die duidelike uitspel daarvan, steeds diegene wees wat nie kan verstaan dat ek beslis nie langs die pad by ‘n Golden Egg, Steers, Wimpy, One Stop, Ultra City of selfs ‘n plattelandse dorpie se handelshuis of tuisnywerheid wil aftrek nie.

En dan is dit nie dat ek ‘n probleem het met die vernuftige vermenging van gemaalde hart, long, poephol en tong wat hierdie plekke jou olierig gaargemaak en in cholesterol deurdrenk as hamburger-pattie  aanbied nie – daar is immers niks wat die talle giftig en verbode middels in die allerhande souse wat elkeen van hierdie plekke bied, nie kan verdoesel nie.

My enigste probleem met die meeste van hierdie kitskosplekke is die negatiewe effekte wat hul bereidings- en enkele ander ongesiene prosesse op die behoud van die groen gordel reënwoude om die aarde en die osoonlaag het. Maar dit gooi ek, ook maar net ‘n mens, maklik ‘n blinde oog as ek weg byt in een van hul broodjies of burgers wat met niks anders nie as ewe menslike spoeg aanmekaar geplak is nie.

Ek is, soos die meeste van ons, deeglik bewus van die samewerkingsooreenkoms tussen motorwerktuigkundiges en die kistkosbedryf rondom die herwinning van duidende liter afgetapte motorolie vir die gaar maak van ertappelskyfies, maar omdat beide partye dit aan die ontvanger van inkomste verklaar is daar seker niks onwettigs in hierdie verband nie.

So na sommige landsburgers ‘n jaar of wat gelede so ontstel was oor die toevoeging en inspuiting van allerhande vloeistowwe om die land se hoenders so uitgedy te kry, verwonder ek my nie meer hoe die outjies wat so goed daarin slaag om die land se stedelike hadeda-plaag onder beheer te kry, dit regkry om die pluim- en ander geveerde vee wat hulle aanbied, so lekker sappig te kry nie – ek eet lustig saam.

Maar nie op die lang pad nie, op geen lang pad nie. (En dan is lang pad, enige iets verder as die afstand tussen Pretoria en Johannesburg.) Vir die lang pad, enige lang pad, sorg jy dat alles laat agtermiddag reeds gepak en die motor as het ware in die gereedshouding staan vir die volgende oggend se vertrek. En dan maak jy die aand voor die tyd jou padkos vir die volgende dag se reis.

Ek bel selfs vir Annieka en sê sy moet vir ons ‘n wegneemete van die naaste Golden Egg, Steers, Wimpy, Chicken Licken of KFC bring – ek het nie nog tyd en krag vir aandete maak óók nie; my krag en tyd en energie as gefokus afgestem op die lekkerste van alle lekkerstes:  padkos!

En moenie vir my sê jy het ‘n probleem met die geur van afgedopte hardgekookte eiers in ‘n motor nie. Ek het in my lewe al meer hardgekookte eiers in die binneruim van ‘n motor geniet, as daar buite, en ek kan in alle eerlikheid nie noem dat die reuk van die eiers, in welke hoedanigheid aangebied, my al ooit opgeval het nie.

Koue wors is eintlik ook ononderhandelbaar, maar noudat wors ook nie meer is wat dit was nie, gebeur dit helaas al hoe meer en meer gereeld dat ek nie die aand voor die tyd ‘n parmantige spiraal boerewors in die gereedheid bring nie.

‘n Lekker koue hoenderboudjie of twee dan.

Maar dan moet ek bieg, dis ook al jare sedert ek laas die lekkerte van ‘n hoendertjie van my vingers afgelek het.

En miskien het ek sleg geword; hopelik net gemaksugtig, maar ek het al bekendheid verwerf vir my eersteklas toebroodjies. My toebroodjies kry party mosterd, ander peperwortelsous, nog ander kruisementjellie, en die laastes óf swartbessiejellie óf appeljellie op. Dan is daar nog die sonder souse ook. En jy kan nie sonder ‘n konfytbroodjie op die pad gaan nie – my gunsteling is skyfies groenvyekonfyt saam met Duitse Swartwoudham, brie en ‘n groenerige blaartjie met ‘n sterk geur – iets soos rocket.

Ek sal nog kussings (Annieka het dit tog so oor haar eie spul kussings) en storieboeke (Mamma s’n, Pappa s’n en Klaradyn s’n) en selfs ‘n driewiel of groot en belangrike speelding tuis los, maar die etlike kubieke meter tupperbakke en warmflesse, koue flesse, jammerlappies en tafelkleedjie (wat ook kan instaan vir ‘n piekniekkombers as dit moet) moet saam.

En dan is dit nie vir ontbyt of middagete nie, dis vir heeldag se eet – ons is uit Pretoria nog nie eers die tweede keer oor die Jukskei-rivier nie, dis nog ‘n goeie uur voor die son opkom, die motor se enjin moet nog begin warm word, dan het ek al my eerste broodjie(s) agter die blad.

En, te oordeel ook aan – trouens duidelik bewys deur – die foto’s, is dit nie ek nie – dis my ouers se skuld. Dis hulle wat my so geleer het. Enige ander man neem foto’s van die kinders op die strand, of met die visstokke in die hand; nie Hans Moolman nie. Ja, dit ook, die strandballe, babers of leeus (hou ons vakansie in die NKW) maar heel eerste neem hy ook die vyfgangmaaltyd wat hy en my ma vir langs die pad beplan het, af.

Partykeer het daardie vyfgangmaal egter oornag in ‘n viergangmaal verander.

My pa het mos nog die hebbelikheid gehad om in die middel van die nag wakker te word, op te staan, en onder die kerriefrikkadelle, wat my ma met soveel sorg voorberei en gepak het, in te spring.

Haai, en dan kon niemand hom dit verkwalik of blameer nie – enige iemand wat my ma se kos geken het, sou – uit vrees dat hulle nie in die middel van die nag wakker word nie – die wekker stel en iewers knap na middernag inspring en skelm begin eet.

Ek weet (en toe is my pa al jare dood en ek op universiteit – en pas daarna) van meer as een jaar dat ons met twee (een jaar selfs met drie) motors af is Kaap toe – en dan ry ons via Judy-hulle se huis op Alberton, want sy het onderneem om vir ons te sorg vir padkos.

O, en dan het Judy dit in styl gedoen – nie in Tupper nie – sy het na die Griek van die bakhuis gegaan en vir elkeen ‘n wit kartonboksie gekry. Dis soos vir ’n kinderpartytjie – elke kind kry sy eie pakkie. Net nie elke kind nie, maar elke reisiger – ‘n keurige pakkie waarvan jy nie weet presies wat dit is wat die meeste in die oortreffende trap is nie:  die verpakking, die voorsit, die smaak, die verskeidenheid geure en teksture, of die meesterlike kombinasie van bestanddele nie.

Hoe sy dit reg gekry het, sal ek nooit weet of haar dit kan nadoen nie – sy is met daardie vaardigheid en kennis in haar graf in, maar Judy Moolman kon Donderdagaand in Alberton ‘n tamatietoebroodjie voorberei, en stop jy Vrydagagtermiddag by die Hendrik Verwoerd dam (‘n dagreis was destyds nie so ver soos vandag se dae nie – die paaie en die motors en die spoed wat ons daardie jare gehandhaaf het, was anders) dan is Judy se tamatietoebroodjies nog steeds die soggy nie (pap en deurdrenk sou seker net so goed gewerk het, maar soggy klínk net so pap en deurdrenk dat ek nie ander kan as om dié Engelse woord eerder in te span nie.)

Nie dat jy agtermiddag nodigheid had vir ‘n tamatietoebroodjie nie – my ouers het geweet, kom jy doodmoeg van heeldag se ry en eet eers daar anderkant aan, het jy nie krag en lus vir kosmaak nie – en wie eet nou oorskiet van die padkos – nee, hulle het gesorg vir ‘n klaar bereide ietsie vir aandete.

En ons doen dit vandag nog – dis so ietsie spesiaals, so ongekende luuksheid, om in die vreemde, of die vertroudheid van jou tent, steeds iets van die huis by jou te hê op aand een.

En nou is die komende Aprilvakansie vanjaar net een week lank. Ek het selfs my bespreking by die see prysgegee vir dierbare en jarelange vriende. Wie doen nou moeite om al die pad af te ry see toe, en dit vir net ‘n week? Nee, as iets die moeite werd is te doen, dan is dit die moeite werd om dit goed en deeglik te doen. Geen mens kan goed of deeglik vakansie hou in ‘n week nie. Dan gaan ek eerder daar sonder.

Maar nou is ek lus en pak die kar en ry al die pad Noordkaap of Weskaap toe net om langs die pad te kan uitspan. Hier by ons in Gauteng is jare al nie meer bankies en tafeltjies langs die pad om by uit te span nie – en as daar is, is daar struikrowers en verkragters, sluipmoordenaars en sakkerollers om enige vorm van afsaal onmoontlik te maak.

Miskien moet ek dit doen.

Ja, af in Teewaterskloof, of miskien die halte in die lieflike Seweweekspoort, en ek hoop die tafeltjie en bankies is nog daar, is waar ek met Annieka en Klaradyn rusplek vir ons gees wil gaan vind.

As my bankbalans, of ‘n dierbare bankbestuurder, so iets tog net moontlik kon maak.

No comments: