Ons het ons een jaar lelik vasgeloop rondom ʼn uitruilstudent uit een
van die Europese lande waar rooivleis ʼn rariteit is – nie omdat almal
vegetariërs of geloofsbeswaardes is nie, bloot oor dit so duur is.
Die kind toer toe vir drie weke met ons vleisvreters deur Namibië,
Botswana, Zambië en Zimbabwe.
Saans beplan ons niks anders as braaivleis nie – ons het bees en bees
en bees, en vir afwisseling nogmaals ʼn bietjie bees. Daar is die lekkerste
sosaties en ʼn rits ander snitte en bewerkings – alles lugdig verpak en en vir
duisende kilometers gevries.
En al waarteen ons gewaarsku word, is dit Mejuffrou nie rooivleis eet
nie. Twee dae voor ons vertrek vaar ons die winkels in en koop drie weke se
geblikte vis. Jy kan ook nou nie vir die mens 21 blikkies tuna koop nie, stomme
mens. So ons foeter by al wat delikatessen in op soek na Duitse, Deense en dure
Dietse blikkies haring en forel en makriel. Ag, siestog, en dan kan ons nie van
die kind verwag om haar vis met mieliepap te eet nie – so daar is ʼn ander spul
blikkies en pakkies en langlewe rogbrode en dinge óók in ʼn trommel in.
Eerste aand slaan ons nog diékant van die grens tent op. Daar word
groot vuur gemaak en toe ons vra wat ons vir Mejuffrou moet uitkry, moet ons
hoor sy sien kan vir een van die sosaties waarvan haar gasgesin-sussie haar so
baie vertel het.
En daar ontwikkel die kind, in die bestek van een buitelugaandete onder
die suidersterre ʼn sinnigheid in braaivleis.
Aand twee noem sy dat dag drie haar “visdag” sal wees (teen dié tyd
praat sy al mooi Afrikaans). Dag drie het gekom en gegaan en dit was asof die
laaste gevoel wat sy moontlik vir vis kon gehad het, weggeraap is die ewigheid
in.
So ook dag vier en vyf en ses en sewe...
Week twee het ons agtermiddag begin vra watter vleis sy vanaand voor
lus het, dat ons kan weet wat om uit te haal. En teen die einde van daardie
week was ál die sosaties op.
Begin week drie, iewers in Zim, knoop ons toe ʼn spul ruiltransaksies
aan en raak só van al die blikkies en goed ontslae.
En van toe af steur ek my nie veel aan ʼn uitlandse kos-geit of –gier
nie – dis suiwer fiemies en basta met enige spesiale versoeke.
Maar net soos ons ons vasgeloop het deur ons te veel te steur, is die
teendeel ook waar – jy kan die geite van jou laat afloop soos water van ʼn eend
se rug. Maar wees gewaarsku daar ís iets soos die blinde sambok.
So ontvang ʼn kollega van my die kind saam met wie haar eie kind tydens
haar studiejare oorsee studenteverblyf gedeel het.
Van allergieë en geite was daar, daar oorkant, vir vier jaar lank geen
sprake nie. Die kind het ʼn kerngesonde eetlus en eetpatroon daarby.
Maar toe Mejuffrou na vyf jaar (beide van hulle het nou al amper ʼn jaar
se werk agter die rug) in sonnige Suid-Afrika waar die leeus en die olifante in
die strate rondloop, kom kuier, het sy ʼn skielike ding met gluten.
Nee, sy kom niks daarvan oor nie, sy het geen allergie of iéts nie, sy
eet uit die bloute net geen styselrigheid of greintjie gluten onder die son
nie. Nie brood, pasta, ertappels, pasteie, koeksisters of enige sousie wat met
mielieblom of so iets verdik is nie.
O, aarde, en sy kom neem haar intrek in ʼn no-nonsense huis. Besige mense waar laat ingekom en kos gemaak moet
word.
En nou met special needs. Na
ʼn week weet die ma nie meer wát om te
maak nie – uithang gaan sy waaragtig nie die hele duur van die besoek nie, maar
afsteek gaan sy waaragtig ook nie.
Week twee is sy in ʼn nuwe roetine – in plaas daarvan om na skool te bly
en haar werk eers af te handel, jaag sy saam klokslag 14:00 saam met die klok
en die kinders hier uit.
Nie hieroor of daaroor nie – om te gaan kosmaak terwyl die twee maats
nog nie by die huis is nie. Op dié manier is daar nie helpende hande en
nuuskierige ogies in die kombuis as sy roer met die aandete nie. Só kan haar
hand ook plek-plek gly-gly met ʼn glutentjie hier, ʼn verbloemde styseltjie of
gekamoefleerde granerigheidjie daar.
Volgende oomblik storm sy benoud by my in: “Het jy dan nie iewers vir my ʼn
pampoenkiekieresep sonder meel nie!”
Kom dit uit dat sy die naweek terwyl hulle die oggend strate toe was,
gou ʼn baksel outydse, Boerse, pampoenkoekies saamgeslaan het.
En daar is die kind gaande daaroor. Dis nog nie eers weer halfpad
naweek toe nie en sy moes intussen, op spesiale versoek, nou al weer twéé keer van
daardie lekker pumpkin fritters maak.
En nou soek die kind die resep – nie met bobotie of enige van die ander
Suid-Afrikaanse dissse wat haar gasvrou so glutenvry opgetoor het, dat sy haar
mense daar oorkant wil beïndruk nie. Nee – met die pampoenkoekies, bruinsuiker
en kaneel.
Sy soek nie net die resep nie, om seker te maak dat dinge daar oorkant
flatervry verloop as sý dit die dag vir haar mense maak, soek sy ʼn oefenlopie, hier ter plaatse voor
sy eersdaags op die vliegtuig klim en koers kry huis toe.
Nou kan ek my geensins ʼn pampoenkoekie sonder meel voorstel nie; aan
die anderkant laat ek my nie vertel dat die Amerikaners wat so verbeeldingryk
met ʼn nederige pampoen kan omgaan, nog nie ʼn meelvrye iets uit sou gedink het
nie.
Ons google daar en dan, “gluten free pumpkin fritters” en “flourless
pumpkin ietsie-anders-wat-ek-nie-nou-onthou-nie.”
Kortvoorlank sit ons met iets wat ʼn sterk Suid-Afrikaanse geur en gevoel
sal kry as jy net eers die kaneelsuiker deeglik ingespan het.
Maar lees ek die ingrediënte so, weet ek nie so mooi nie. Ek kan so op
sigwaarde sê dit soos plaatkoekies gaan uitkom. Ás hulle gelukkig is en die
hele spul nie die ganse bodem van die pan eerder soos ʼn pannekoek betrek nie.
En daar;s nie veel wat jy kan doen nie – dis óf minder pampoen (wat nie
sal deug nie) óf meer eier (wat net so min, indien nie minder nie, sal deug).
Resep in die hand is sy daar uit, maar ek hoor hoe sy haar dogter bel
en dié die dood voor die oë sweer as hulle agtermiddag daar opdaag voordat sy
nie klaar het met die pampoenkoekies nie. Daar is nie ʼn manier dat hulle dit
saam in ʼn toetskombuis gaan maak nie. Iets moet voorval dat ons tuiskok en haar
leerling nie saam in die huis is nie.
Hulle moet dan maar so uit die kombuise Skype as die kind net eers weer
daar anderkant is. Wie, weet, dan kry hulle aan hierdie kant dan nog straks die
meel ingewerk sónder dat die buitelandse
oë enigsins snuf in die neus kry.
Ai, siestog, die hele storie sou seker snaaks kon wees, ás dit nie was
dat die stomme kind so opgewonde was oor dié ellendige pampoenkoekies waaraan
sy haar hier by ons so kaduks geëet het nie. Maar die passievolle jong kind,
wat alles wat sy aanpak met oorgawe en ongekende entoesiasme doen, het nou al
twee keer daar oorkant pampoenkoekies gebak.
En nie om te oefen en te kyk hoe dit werk voor sy dit vir mense voorsit
nie, nee, elke keer met ʼn huis vol mense wat die verrigtinge met honger oë
dophou en volg.
Vra ons maar, want ons weet – elke keer is dit selfone en kameras waar
jy kyk – om die groot spog af te neem.
Ag, siestog, elke keer is dit natuurlik ʼn klaaglike mislukking – elke
plaatkoekierige kwasi-pannekoek-floppie word omtrent uit ses hoeke afgeneem en
dadelik deurgestuur Suid-Afrika toe dat die kenners hier kan kyk wat dan met
Ouma se beproefde resep verkeerd kon geloop het en sommer dadelik weer raad
stuur.
Twee keer het sy nou al teleurgesteld gevra of hulle seker is dat sy
die regte resep het, want haar goedjies herinner geensins aan die poffertjies
in die verre suide nie.
En twee keer antwoord hierdie kant heel instemmend.
Dit help ook nie hulle ontdek ʼn ingrediënt wat per toeval – kan jy glo –
op die resep uitgelaat is nie, want al wat dit kan wees, is meel.
Of is daar dalk iemand wat kan help met iets anders as meel, of
kapokertappel, of rysmeel, want nie een van dié drie sal deug nie.
No comments:
Post a Comment