Pages

22.4.12

Estelle se kalfie; Hans se kleim toe feim



 

Toe ek ‘n week of wat gelede die quiche-resep soek wat Annieka vir haar verjaarsdagete bestel het, gaan soek ek dit op die rekenaar in die lêer waar ek my blogs stoor...

 

En ek kry dit nie daar nie!

 

Is dit moontlik dat ek dit nog nooit gedeel het nie?


Moet wees.

Miskien is dit omdat ek nog altyd gereken het ek sal eendag ‘n kompetisieprys of ding daarmee kan losslaan – so maklik en smaaklik is die familiegunsteling.

Maar dan is dit nie ek wat die prys sal verdien nie, dis vriendin Estelle van wie ek die resep gekry het, jare gelede al.

Ek het die quiche nog nooit voorgesit, en iemand vra nie vir die resep nie.

Na Ankie se verjaarsdagete weer.

So kom ek hang dit maar aan die groot klok.

Maar wees gewaarsku – Annieka koop die Rooi Rose EN Sarie – as jy met my (seker Estelle?) se kallers ‘n eersteprys in een of ander kompetisie wil losploeg, is dit neusie verby met jou.

Hans se Quiche van Estelle


Jy sal saam met ‘n slaai, lag-lag ses mense hiermee iets kan gee wat hulle sal bybly.

Benodigdhede


Kors


  • 400ml meel
  • 400ml fyn gerasperde kaas (geurig)
  • 250g botter (mens kom agter as dit maragrien is — kors is geensins bros, maar hard soos die crakling van Kersfees se varkboud)
  • knippie rooipeper (gooi elke keer wat jy dit maak ‘n bietjie meer in, tot jy uitkom by die smaak waarvan jy hou.)

Wat hierdie kaas in milliliters betref:  dit hang af hoeveel wyn jy drink terwyl jy die resep aanpak. Jy kan jou maatbeker halfpad vol water maak en dan kaas ingooi totdat die meniskus met 400 ml gestyg het... of jy kan fyn rasper en in die maatbeker gooi, tot by 400 ml. (Maar pak dan maar die kaas vas.)

Dieselfde geld vir netnou se kaas – die vulsel kry 750 ml kaas. As die kaas beleë is, sterk en geurig, dan rasper ek en stop vol tot 750 ml; is dit goedkoper kaas en nie so geurig nie, dan meet ek af in water. Na my mening is dit beter om duurder, ryper, geuriger, meer beleë kaas te koop, maar minder te gebruik.

Vulsel


  • medium ui fyn gekap (‘n groot ui werk ook en gras- of slaaiuie lyk weer mooi)
  • halwe pakkie spek (125g) Dis hoekom ek die ding eerder twee keer aanmaak. Gooi dan maar die hele pakkie in, as jy wil, dit doen nie kwaad nie. Probeer om nie speksnippers te kry nie, dit kan swaar wees en afsak, koop reepspek en snipper self. (Dit werk lieflik as jy dit vries en bevrore lekker klein opsny, sommer met ‘n skêr.
  • knoffelhuisie (of so)
  • roosmaryn en/of kruisement en/of marjolien (na gedagte) (ek gooi nege uit tien kere ‘n grypie mixed herbs in, maar die vars kruie is baie lekker en moenie skrik vir die kruisement nie.)
  • 500g groente soos spinasie, sampioene, broccoli, blomkool of dis ook lekker, neen heerlik, met forel of selfs dun gekerfte natterige beesbiltong. Ek het al 500g van hierdie bevrore pakkies geroomde spinasie en sampioene gebruik. As jy die resep al ‘n paar keer gemaak het, kan jy die groente push tot so 750g en selfs ‘n hele pakkie spek probeer, maar begin konserwatief tot jy die resep leer ken.)
  • 750ml gerasperde kaas (hou dit ook maar fyn) (Hoe geuriger hoe beter)
  • 8 eiers
  • 1l room (of 50/50 room en melk, maar dan moet jy maar liewers Zuckerbacker se quiche gaan koop) (of net melk as dit moet, maar in daai geval kan jy netsowel rooibostee of ou flat appletizer gebruik, dit proe op die ou einde dieselfde. Of tel iets by Spar oppad huis toe op).)
  • sout en peper (na gedagte)

Metode


Kors


  • Meng meel, rooipeper en gerasperde kaas
  • Vryf die botter daarby in (Mans haal mos nie trouringe af nie. Dis hier waar ek altyd te laat is om myne af te haal. Dan doen ek dit en sit die ring iewers, soos die speseryerak, neer. So was hy al op twee geleenthede, een keer vir weke, net weg.)
  • Voer groot tertbord daarmee uit. Of twee quiche-panne.
  • Ek het gevind, as ek die resep dubbeld aanmaak, dan maak ek die kors slegs een en ‘n halwe keer aan.

Vulsel


In ‘n pan


  • Braai ui en spekvleis wat jy gesnipper het en knoffel in bietjie olyfolie
  • Geur met kruie ens.
  • Ag, en as dit nou nie olyfolie is nie, maar botter – maak dit nie saak nie, hierdie ding is klaar so ryk en onheilig dat dit sommer preutse vroomgeit is om olyfolie te wil gebruik.

In ‘n mengbak


  • Klits die eiers
  • Meng eiers met room en kaas
  • Voeg die kaas en die goed in die pan by
  • Roer jou groente/vis of wat ookal by

In die terbord (of groot los-boom-ringpan as jy flambojant wil wees)


  • Gooi beslag in terbord en bak sowat 1 uur (of tot gestol) by 18O grade (As jy blikkies asparagus gebruik, moet jy bereid wees om ‘n goeie 45 minute langer te wag — selfs al dreineer jy die asparagus oornag, het dit steeds baie sap. Ek kook die asparagus se water af tot ½ of ¼ van die oorspronklike en verminder die room dienooreenkomstig — vir ekstra geur. Moet net nie aan daai afgekookte sap proe nie, dis soos vanilla essence: bloody sterk en sleg. Onthou ook om sampioene se sap te behou, dis mega geur en kleur)
  • Begin die oond op 240 en draai af na 180 as jy dit insit
  • Moenie skrik as die tert platval nadat jy dit uitgehaal het nie, dit gebeur maar ongelukkig as jy dit nie dadelik eet nie. (Die ding gedra hom regtig soos ‘n soufflé, maar sak redelik gou uit
  • En geniet.
Ek sal nog die sop en poeding se resepte ook gee, daar is gaste gewees wat gevra het, maar nou gaan ek eers slaap.

Peer- en bloukaassop

Creme Brulee

(Ja, daar moet diakrietiese strepies en goed op wees, maar ek weet nie van hoe nie - kom ons noem dit dan maar Gebakte vla met krakerige karamel-bolaag.)

Die foto's is met dank aan Ilze Loots.

No comments: